Bułeczki morlińskie pieczone z kiełbasą, sezamem i słodkim sosem sojowym

Podziel sięPodoba mi się
110 min.średnie
Sezamie otwórz się! Poznajcie nową propozycję z sezamem, słodkim sosem sojowym i bułeczkami w rolach drugoplanowych. Wiadomo, że pierwsze skrzypce zawsze gra kiełbasa!
0

Składniki:

Liczba porcji 4

  • Pół paczki kiełbasy z kurczaka Morliny (jedna kiełbasa)
  • Pęczek posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki sezamu 
1 mała marchewka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Jajko do smarowania

Ciasto

  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 3-3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka lub wody
  • 1 jajko
  • Szczypta soli 

Przygotowanie

Krok 1.

Do miski wlej mleko i wbij jajka, całość dokładnie wymieszaj. Dodaj drożdże i szklankę mąki i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Odstaw na 15 min pod przykryciem. Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę i wyrób zwarte ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub mąki, aby się nie kleiło i było plastyczne. Ciasto odstaw na 10 min. pod przykryciem

Krok 2.

Kiełbasę obierz z osłonki i rozdrobnij widelcem. Marchewkę zetrzyj na tarce i dodaj do kiełbasy. Szczypior posiekaj i dodaj do reszty. Sos sojowy wymieszaj z miodem i dodaj do mięsa razem z sezamem. Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj na ok 0,5 cm grubości a następnie wycinaj z niego szklanką krążki o średnicy ok 10 cm. Na każdym krążku ułóż łyżkę farszu a następnie zlep dokładnie brzegi ciasta. Bułeczki odłóż na blaszkę podsypaną mąką złączeniem do dołu. Bułeczki przykryj i odstaw min na 30 min. do wyrośnięcia. 

Krok 3.

Piekarnik rozgrzej do 190*C. Bułeczki posmaruj delikatnie roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Tak przygotowane bułeczki piecz ok 20 min, aż się zarumienią. 

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

40 min.
średnie
0

Risotto z dynią i kiełbaską

040 min.średnie
Zobacz przepis
20 min.
średnie
0

Quesadilla morlińska z cheddarem, awokado i kiełbasą

020 min.średnie
Zobacz przepis
40 min.
średnie
0

Kanapka z „szarpaną kiełbasą” w sosie BBQ

040 min.średnie
Zobacz przepis