Linguinie z kiełbasą i szpinakiem
Nie bójcie się tej nazwy, kryje się pod nim makaron, dodatkowo cholernie smaczny!
Składniki:
Liczba porcji 4
- ½ op kiełbasy z kurczaka Morliny
- 1 op (ok. 200-300 g) świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 200 g makaronu linguinie lub innego w formie wstążek
- 1 szkl. słodkiej śmietanki
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki/bazylia (opcjonalnie)
- Oliwa
Przygotowanie
Krok 1.
Kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. Szpinak umyj i dokładnie osusz. Na oliwie obsmaż kiełbaskę aż zacznie robić się rumiana. Dodaj czosnek oraz szpinak i całość dokładnie wymieszaj i duś ok. 2 min, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2.
Dolej śmietankę i dalej duś aż szpinak zmięknie a sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj posiekane zioła oraz dopraw całość solą i pieprzem.
Krok 3.
W międzyczasie ugotuj makaron al.’dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem.