Menu
Odwiedź nasze profile

Faszerowane muszle makaronowe zapiekane z kiełbasą i porem

90 min
Łatwy

Nie każda muszla kryje w sobie perłę, ale to nawet i lepiej – mięsny farsz jest o wiele smaczniejszy!

Składniki

  • Paczka kiełbasy z kurczaka Morliny (ok. pół kilograma)
  • 500 g makaronu muszle
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 por, biała część
  • 200 g tartego sera mozzarella
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przecier pomidorowy 500 ml
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • Oregano 1 łyżeczka

Przygotowanie

Krok 1.

Makaron muszle ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo. Kiełbasę obierz z osłonki i rozdrobnij widelcem. Por pokrój w cienkie talarki. Szczypiorek posiekaj.

Krok 2.

W misce wymieszaj kiełbasę z porem i szczypiorkiem. Dodaj kwaśną śmietanę i ser (zostaw odrobinę do posypania całości). Dodaj groszek konserwowy i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 3.

W naczyniu do zapiekania wymieszaj przecier pomidorowy z oregano i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Muszlę faszeruj wcześniej przygotowanym nadzieniem i układaj na sosie pomidorowym. Całość posyp serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok. 20-30 min.

Morlińska z piersią kurczaka
Produkt z przepisu

Morlińska z piersią kurczaka