Zupa z ciecierzycy z kiełbasą – konkret na jesień.
Nasza zupa z ciecierzycy z kiełbasą jest wyśmienita o każdej porze roku, lecz najlepiej sprawdza się na jesienną pluchę, przemarznięte dłonie i czerwony nos. Rozkosznie pikantna dzięki imbirowi i ostrej papryce, lecz obiecujemy, że nie będziesz po niej ział niczym smok, mimo że jej obowiązkowym elementem jest kiełbasa podwawelska.
Swoją drogą, to właśnie w jej smaku tkwi tajemnica, jaką skrywa w sobie zupa z ciecierzycy z kiełbasą – sycąca, rozgrzewająca i po prostu zachwycająca! Nasz faworyt na jesień, może już wkrótce także i Twój?
Papryki ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 220*C piekarnika na ok. 10 min. Po wyjęciu z piekarnika przykryj je folią lub przełóż do foliowego worka aby zaparowały – łatwiej będzie je obierać. Kiedy papryki ostygną, oczyść i ściągnij skórę.
Kiełbasę pokrój w pół talarki. Cebulę pokrój w piórka, a papryki w dużą kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej kiełbasę, aż zrobi się rumiana. Następnie dodaj cebulę i smaż aż stanie się miękka. Dodaj paprykę oraz ciecierzycę, a całość zalej bulionem. Dodaj krojone pomidory i zagotuj.
Do zupy dodaj przyprawy: kunim, kolendrę, imbir, paprykę, tymianek, listek oraz ziele. Całość gotuj o 15-20 min pod przykryciem. Na koniec zupę dopraw solą i pieprzem.