Menu
Odwiedź nasze profile

Jesienna zupa z ciecierzycy z kiełbasą i pieczoną papryką

40 min
Łatwy

Zupa z ciecierzycy z kiełbasą – konkret na jesień.

Nasza zupa z ciecierzycy z kiełbasą jest wyśmienita o każdej porze roku, lecz najlepiej sprawdza się na jesienną pluchę, przemarznięte dłonie i czerwony nos. Rozkosznie pikantna dzięki imbirowi i ostrej papryce, lecz obiecujemy, że nie będziesz po niej ział niczym smok, mimo że jej obowiązkowym elementem jest kiełbasa podwawelska.

Swoją drogą, to właśnie w jej smaku tkwi tajemnica, jaką skrywa w sobie zupa z ciecierzycy z kiełbasą – sycąca, rozgrzewająca i po prostu zachwycająca! Nasz faworyt na jesień, może już wkrótce także i Twój?

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy Podwawelskiej Morliny (jedna kiełbasa)
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 listek laurowy
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki kolendry mielonej
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • ½ łyżeczki kuminu mielonego
  • 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia 

Przygotowanie

Krok 1.

Papryki ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 220*C piekarnika na ok. 10 min. Po wyjęciu z piekarnika przykryj je folią lub przełóż do foliowego worka aby zaparowały – łatwiej będzie je obierać. Kiedy papryki ostygną, oczyść i ściągnij skórę.

Krok 2.

Kiełbasę pokrój w pół talarki. Cebulę pokrój w piórka, a papryki w dużą kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej kiełbasę, aż zrobi się rumiana. Następnie dodaj cebulę i smaż aż stanie się miękka. Dodaj paprykę oraz ciecierzycę, a całość zalej bulionem. Dodaj krojone pomidory i zagotuj.

Krok 3.

Do zupy dodaj przyprawy: kunim, kolendrę, imbir, paprykę, tymianek, listek oraz ziele. Całość gotuj o 15-20 min pod przykryciem. Na koniec zupę dopraw solą i pieprzem.