Pieczone szaszłyki z kurczaka z kiełbasą
Kurczak? Szaszłyk? I kiełbasa? Oto danie pierwsza klasa!
Składniki:
Liczba porcji 4
- ½ op kiełbasy śląskiej Morliny
- 300 g filetu z kurczaka
- 1 żółta papryka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki przyprawy curry (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Krok 1.
Kiełbasę pokrój na 2-3 cm kawałki. Kurczaka pokrój w podobnej wielkości kostkę. Kurczaka dopraw czosnkiem, oregano, papryką, curry oraz solą i pieprzem. Paprykę pokrój w dużą kostkę.
Krok 2.
Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Na szpadki nabijaj kolejno paprykę, kurczaka i kiełbaskę.
Krok 3.
Tak przygotowane wstaw do rozgrzanego piekarnika do 210*C. Piecz ok. 20 - 30min. W połowie pieczenia obróć szaszłyki aby się równomiernie zarumieniły.