Menu
Odwiedź nasze profile

Kiełbaska z soczewicą i pesto pomidorowym

40 min
Średni

Ten przepis wprowadza Śląską na salony! Ile tu aromatów i smaków…

Składniki

  • ½ op. kiełbasy śląskiej Morliny
  • 2 puszki soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kminu (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kolendry mielonej (opcjonalnie)
  • Bulion
  • Sól i pieprz do smaku

 

  • Pesto:
  • ½ szkl. suszonych pomidorów
  • 1 świeży pomidor
  • 1 mała czerwona cebulka
  • ½ szkl. oliwy
  • Bazylia/garść natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Soczewicę odcedź.

Krok 2.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej cebulę. Kiedy zmięknie dodaj kiełbasę oraz czosnek i smaż jeszcze 2 min. Dodaj soczewicę oraz bulion – tak aby przykrył soczewicę z dodatkami. Dodaj przyprawy oraz sól i pieprz. Duś całość pod przykryciem ok. 20min.

Krok 3.

Aby przygotować pesto, zmiksuj ze sobą wszystkie składniki sosu.

Krok 4.

Soczewicę podawaj z pesto pomidorowym.

Kiełbasa Śląska
Produkt z przepisu

Kiełbasa Śląska