Menu
Odwiedź nasze profile

Linguinie z kiełbasą i szpinakiem

30 min
Łatwy

Nie bójcie się tej nazwy, kryje się pod nim makaron, dodatkowo cholernie smaczny!

Składniki

  • ½ op kiełbasy z kurczaka Morliny
  • 1 op (ok. 200-300 g) świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g makaronu linguinie lub innego w formie wstążek
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki/bazylia (opcjonalnie)
  • Oliwa

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. Szpinak umyj i dokładnie osusz. Na oliwie obsmaż kiełbaskę aż zacznie robić się rumiana. Dodaj czosnek oraz szpinak i całość dokładnie wymieszaj i duś ok. 2 min, od czasu do czasu mieszając.

Krok 2.

Dolej śmietankę i dalej duś aż szpinak zmięknie a sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj posiekane zioła oraz dopraw całość solą i pieprzem.

Krok 3.

W międzyczasie ugotuj makaron al.’dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem.

Kiełbasa Morlińska z Piersią Kurczaka
Produkt z przepisu

Kiełbasa Morlińska z Piersią Kurczaka