Bułeczki morlińskie na parze z farszem z kiełbasy

Podziel sięPodoba mi się
110 min.średnie
To danie rozejdzie się wśród gości jak gorące bułeczki… Dosłownie!
Bułeczki morlińskie na parze z farszem z kiełbasy
0
Z piersi kurczaka

Składniki:

Liczba porcji 4

  • Pół paczki kiełbasy z kurczaka Morliny (jedna kiełbasa)
  • Pęczek szczypiorku

Ciasto:

  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka lub wody
  • 2 jajka
  • Szczypta soli 

Przygotowanie

Krok 1.

Do miski wlej mleko i wbij jajka, całość dokładnie wymieszaj. Dodaj drożdże i szklankę mąki i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Odstaw na 15 min pod przykryciem. Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę i wyrób zwarte ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub mąki aby się nie kleiło i było plastyczne. Ciasto odstaw na 10 min pod przykryciem.

Krok 2.

Kiełbasę obierz z osłonki i rozdrobnij widelcem. Szczypiorek posiekaj i dodaj do kiełbasy. Ciasto rozwałkuj na ok 0,5 cm grubości, wycinaj z niego szklanką krążki o średnicy ok 10cm. Na każdym krążku ułóż łyżkę farszu, a następnie zlep dokładnie brzegi ciasta. Bułeczki odłóż na papier do pieczenia pocięty na kawałki – dla łatwiejszego przenoszenia bułeczek. Bułeczki przykryj i odstaw min na 30min do wyrośnięcia. 

Krok 3.

Rozgrzej garnek do gotowania na parze. Przełóż delikatnie bułeczki do naczynia do gotowania, zostawiając duży odstęp po bokach. Bułeczki gotuj pod przykryciem ok 15 min. 

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

40 min.
łatwe
Ślimaki z ciasta francuskiego z kiełbasą
0

Ślimaki z ciasta francuskiego z kiełbasą

040 min.łatwe
Zobacz przepis
40 min.
łatwe
Danie meksykańskie - tortille z kiełbasą z piersi kurczaka
0

Danie meksykańskie - tortille z kiełbasą z piersi kurczaka

040 min.łatwe
Zobacz przepis
40 min.
łatwe
Leczo morlińskie
0

Leczo morlińskie

040 min.łatwe
Zobacz przepis