Menu
Odwiedź nasze profile

Bułeczki morlińskie na parze z farszem z kiełbasy

110 min
Średni

To danie rozejdzie się wśród gości jak gorące bułeczki… Dosłownie!

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy z kurczaka Morliny (jedna kiełbasa)
  • Pęczek szczypiorku

 

Ciasto:

 

  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka lub wody
  • 2 jajka
  • Szczypta soli 

Przygotowanie

Krok 1.

Do miski wlej mleko i wbij jajka, całość dokładnie wymieszaj. Dodaj drożdże i szklankę mąki i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Odstaw na 15 min pod przykryciem. Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę i wyrób zwarte ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub mąki aby się nie kleiło i było plastyczne. Ciasto odstaw na 10 min pod przykryciem.

Krok 2.

Kiełbasę obierz z osłonki i rozdrobnij widelcem. Szczypiorek posiekaj i dodaj do kiełbasy. Ciasto rozwałkuj na ok 0,5 cm grubości, wycinaj z niego szklanką krążki o średnicy ok 10cm. Na każdym krążku ułóż łyżkę farszu, a następnie zlep dokładnie brzegi ciasta. Bułeczki odłóż na papier do pieczenia pocięty na kawałki – dla łatwiejszego przenoszenia bułeczek. Bułeczki przykryj i odstaw min na 30min do wyrośnięcia.

Krok 3.

Rozgrzej garnek do gotowania na parze. Przełóż delikatnie bułeczki do naczynia do gotowania, zostawiając duży odstęp po bokach. Bułeczki gotuj pod przykryciem ok 15 min.

Morlińska z piersią kurczaka
Produkt z przepisu

Morlińska z piersią kurczaka