Menu
Odwiedź nasze profile

Sałatka z awokado, chrupiącym boczkiem i kurczakiem

30 min
Łatwy

Są sałatki i są Sałatki. Nasza propozycja należy do tej drugiej kategorii.

Składniki

  • 1 op boczku w plastrach Morliny
  • 2 szt dojrzałego awokado
  • 350 g filetu z kurczaka
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 1 szt czerwonej cebuli
  • 1 ogórek zielony średniej wielkości
  • Prażone pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, orzeszki pinii

 

  • Dressing:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1.

Kurczaka dopraw solą i pieprzem i usmaż na patelni grillowej lub klasycznie. Kiedy przestygnie pokrój w kostkę.

Krok 2.

Boczek usmaż na patelni lub upiecz w piekarniku aż będzie chrupki.

Krok 3.

Awokado obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki umieść w misce.

Krok 4.

W osobnym naczyniu wymieszaj składniki dressingu. Gotowym sosem polej sałatkę. 

Boczek wędzony
Produkt z przepisu

Boczek wędzony