Menu
Odwiedź nasze profile

Tarte flambee z boczkiem i cebulą

45 min
Łatwy

Danie, które warto zrobić dla samej przyjemności płynącej z mówienia jego nazwy. Wyobraź sobie jak wołasz wszystkich na obiad z tym okrzykiem na ustach! 

Składniki

  • 1 op boczku w kostce Morliny
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1 duża cebula lub 2 średnie

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1.

Składniki ciasta wymieszaj dokładnie ze sobą a następnie wyrób do uzyskania elastycznej i konsystencji. Odstaw na 15 min.. aż ciasto odpocznie.

Krok 2.

Cebulę pokrój w bardzo cienkie piórka.

Krok 3.

Po tym czasie ciasto podziel na 6 – 8 części. Każdą z nich dokładnie rozwałkuj na bardzo cienki placek. Każdy z nich posmaruj kwaśną śmietaną a wierzch posyp boczkiem i cebulą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok. 10 – 15 min.

Boczek w słupkach
Produkt z przepisu

Boczek w słupkach