Tarte flambee z boczkiem i cebulą

Podziel sięPodoba mi się
45 min.łatwe
Danie, które warto zrobić dla samej przyjemności płynącej z mówienia jego nazwy. Wyobraź sobie jak wołasz wszystkich na obiad z tym okrzykiem na ustach! 

0

Składniki:

Liczba porcji 8

  • 1 op boczku w kostce Morliny
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany 
  • 1 duża cebula lub 2 średnie 

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szkl. ciepłej wody 
  • ½ łyżeczki soli 
  •  

Przygotowanie

Krok 1.

Składniki ciasta wymieszaj dokładnie ze sobą a następnie wyrób do uzyskania elastycznej i konsystencji. Odstaw na 15 min.. aż ciasto odpocznie.

Krok 2.

Cebulę pokrój w bardzo cienkie piórka.

Krok 3.

Po tym czasie ciasto podziel na 6 - 8 części. Każdą z nich dokładnie rozwałkuj na bardzo cienki placek. Każdy z nich posmaruj kwaśną śmietaną a wierzch posyp boczkiem i cebulą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok. 10 - 15 min.

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

30 min.
łatwe
0

Szybki makaron z czosnkiem i boczkiem

030 min.łatwe
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
0

Jajecznica na boczku ze szczypiorkiem i masłem

030 min.łatwe
Zobacz przepis
40 min.
średnie
0

Ziemniaki ze skwarkami z boczku podane z zsiadłym mlekiem i koperkiem

040 min.średnie
Zobacz przepis