Menu
Odwiedź nasze profile

Zupa ziemniaczana „nic” z kiełbasą

40 min
Łatwy

Coś z niczego? Salomon nie lubi tego przepisu, ale poza tym wszyscy za nim przepadają! Poznajcie ziemniaczaną ”zupę” nic z kiełbasą. Łatwa i smaczna!

Zupa ziemniaczana z kiełbasą – ta to ma fason!

Niby nic, a tak to się zaczęło, że w garnku całe mnóstwo przysmaków spoczęło. Zarumieniona z oburzenia Śląska, ziemniak, co z cebulą się pociął. Nawet marchew, co się z nikim trzeć nie chciała, też tu wylądowała. I teraz wszystko wrze, bulgoce i się gotuje. Z tego zamieszania wyjdzie niezła pożywka dla miłośników mocnych wrażeń.

Zupa z kiełbasą rozgrzewa, syci i dodaje energii. Zjesz i poprosisz o dolewkę z garnka mocy. Na takim paliwie dojedziesz szczęśliwie do końca dnia i zaśniesz dobrze najedzony!

Składniki

  • Paczka kiełbasy śląskiej Morliny (ok. pół kilograma)
  • 5-6 sztuk ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka majeranku
  • natka pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • 2 litry bulionu
  • Sól i pieprz 

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchew obierz i również pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 2.

Do dużego garnka wlej oliwę i przesmaż na niej kiełbasę z cebulą. Kiedy będą już rumiane dodaj bulion oraz wsyp pozostałe warzywa. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Całość gotuj aż ziemniaki zrobią się miękkie.

Krok 3.

Zupę dopraw solą i pierzem oraz posiekaną natkę pietruszki.

Kiełbasa Morlińska
Produkt z przepisu

Kiełbasa Morlińska