Sezamie otwórz się! Poznajcie nową propozycję z sezamem, słodkim sosem sojowym i bułeczkami w rolach drugoplanowych. Wiadomo, że pierwsze skrzypce zawsze gra kiełbasa!
Ciasto
Do miski wlej mleko i wbij jajka, całość dokładnie wymieszaj. Dodaj drożdże i szklankę mąki i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Odstaw na 15 min pod przykryciem. Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę i wyrób zwarte ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub mąki, aby się nie kleiło i było plastyczne. Ciasto odstaw na 10 min. pod przykryciem
Kiełbasę obierz z osłonki i rozdrobnij widelcem. Marchewkę zetrzyj na tarce i dodaj do kiełbasy. Szczypior posiekaj i dodaj do reszty. Sos sojowy wymieszaj z miodem i dodaj do mięsa razem z sezamem. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na ok 0,5 cm grubości a następnie wycinaj z niego szklanką krążki o średnicy ok 10 cm. Na każdym krążku ułóż łyżkę farszu a następnie zlep dokładnie brzegi ciasta. Bułeczki odłóż na blaszkę podsypaną mąką złączeniem do dołu. Bułeczki przykryj i odstaw min na 30 min. do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 190*C. Bułeczki posmaruj delikatnie roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Tak przygotowane bułeczki piecz ok 20 min, aż się zarumienią.