Tarta z ciasta filo z kiełbaską, porem i papryką
„Grzechu warta, nasza tarta, z ciasta filo, ciesz się chwilą” – jak i smakiem pora z papryką.
Składniki:
Liczba porcji 8
- 2/3 op kiełbasy z szynki Morliny
- 1 por
- 1 czerwona papryka
- 1 op ciasta filo
- ½ szkl. roztopionego masła
- 8 jajek
- 1 szkl. słodkiej śmietanki
- Cebula dymka
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Krok 1.
Kiełbasę pokrój w plasterki. Por pokrój w talalrki a paprykę w kostkę. Dymkę posiekaj.
Krok 2.
Naczynie do tarty posmaruj roztopionym masłem. Połóż 1 arkusz ciasta filo. Kolejny arkusz ciasta posmaruj roztopionym masłem, a następnie przełóż do naczynia. Czynność powtórz min 5 max 10 razy.
Krok 3.
W dużej misce wymieszaj jajka ze śmietaną oraz solą i pieprzem. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz wylej na wcześniej przygotowany spód do tarty. Dodatkowo możesz posypać tartę serem.
Krok 4.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez ok. 45 min – aż masa w środku tarty będzie ścięta.