Menu
Odwiedź nasze profile

Kiełbasa zapiekana z puree ziemniaczanym po morlińsku

60 min
Łatwy

Mięciutka ziemniaczana poduszeczka… Puree to przyjemność dla zmysłów. Dlatego warto połączyć je z kiełbasą!

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy białej Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 500 g ziemniaków mączystych na puree
  • Pół szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ew. natka pietruszki do dekoracji 

Przygotowanie

Krok 1.

Ziemniaki obierz. Podziel na kawałki podobnej wielkości, następnie ugotuj w osolonym wrzątku. Kiedy będą miękkie odcedź dokładnie wodę.

Krok 2.

Do miski wrzuć pokrojone masło. Mleko podgrzej. Ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski z masłem lub dokładnie utłucz razem z masłem, tak aby nie miało grudek. Dodaj mleko i całość dokładnie wymieszaj. Puree dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj szczypiorek i dokładnie wymieszaj.

Krok 3.

Ziemniaki przełóż do naczynia do zapiekania. Kiełbasę przekrój na pół i poukładaj na wierzchu puree. Całość zapiekaj 20-25 min. w temp 200*C, aż kiełbasa i ziemniaki się zarumienią. Gotowe danie podawaj posypane posiekanymi ziołami.

Kiełbasa Biała
Produkt z przepisu

Kiełbasa Biała