Mięciutka ziemniaczana poduszeczka… Puree to przyjemność dla zmysłów. Dlatego warto połączyć je z kiełbasą!
Ziemniaki obierz. Podziel na kawałki podobnej wielkości, następnie ugotuj w osolonym wrzątku. Kiedy będą miękkie odcedź dokładnie wodę.
Do miski wrzuć pokrojone masło. Mleko podgrzej. Ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski z masłem lub dokładnie utłucz razem z masłem, tak aby nie miało grudek. Dodaj mleko i całość dokładnie wymieszaj. Puree dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
Ziemniaki przełóż do naczynia do zapiekania. Kiełbasę przekrój na pół i poukładaj na wierzchu puree. Całość zapiekaj 20-25 min. w temp 200*C, aż kiełbasa i ziemniaki się zarumienią. Gotowe danie podawaj posypane posiekanymi ziołami.