Menu
Odwiedź nasze profile

Leczo morlińskie

40 min
Łatwy

Czas leczo rany, ale na pewno nie apetyt… Zaspokójcie go z naszym przepisem na klasyk!

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy z piersi z kurczaka Morliny (1 długa kiełbasa)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Gałązka świeżego tymianku
  • Garść pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • Pół papryki żółtej
  • Pół papryki czerwonej
  • Pół papryki zielonej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 listek laurowy
  • 3 szt ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szklanka bulionu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Paprykę, cukinię i bakłażan pokrój w dużą kostkę. Pieczarki pokrój na ćwiartki.

Krok 2.

W średnim garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej kiełbasę aż się zrumieni. Następnie dodaj cebulę i pieczarki i smaż, aż cebula zmięknie. Dodaj pozostałe warzywa i całość zalej bulionem i pomidorami. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.

Krok 3.

Całość zagotuj a następnie duś na średniej mocy ok 20-30 min., od czasu do czasu mieszając. Na końcu danie dopraw solą i pieprzem.

Morlińska z piersią kurczaka
Produkt z przepisu

Morlińska z piersią kurczaka