Menu
Odwiedź nasze profile

Zapiekanka z tłuczonymi ziemniakami, porami, jabłkiem i kiełbasą

60 min
Średni

Tylko prawdziwi smakosze mają serce tłuc tak ziemniaki – ale jak mus to mus.

Składniki

  • ½ op kiełbasy śląskiej Morliny
  • 1 duże twarde i kwaśne jabłko
  • 1 por
  • ½ łyżeczka suszonego majeranku (opcjonalnie)
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 50 g masła
  • 100 ml mleka
  • 40 g seru typu parmezan
  • Sól i pieprz do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój na grube półtalarki. Por pokrój w talarki a jabłko w dużą kostkę. Na patelni obsmaż kiełbasę aż zrobi się rumiana. Dodaj por oraz jabłko i smaż aż por zmięknie a jałbko się zarumieni. Całość dopraw majerankiem oraz solą i pieprzem. Przełóż do naczynia do zapiekania.

Krok 2.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz. W rondelku podgrzej masło z mlekiem i gorące wlej do ziemniaków. Całość wymieszaj. Dodaj starty parmezan i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Krok 3.

Tak przygotowane ziemniaki przełóż na kiełbasę z porami. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok. 20 min lub aż ziemniaki się zarumienią.

Kiełbasa Śląska
Produkt z przepisu

Kiełbasa Śląska