Menu
Odwiedź nasze profile

Zupa morlińska z suszonych grzybów, kiełbasy z makaronem

50 min
Łatwy

Po grzybobraniu pora na zupę z makaronem i kiełbasą. Nauka nie poszła w las!

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy Morlińskiej z piersią z kurczaka (jedna, długa kiełbasa)
  • 40-50 g suszonych grzybów borowików lub podgrzybków
  • 200 g makaronu tagliatelle – wstążki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 litry bulionu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietanki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1.

Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw.

Kiełbasę pokrój w półplasterki. Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę. Seler pokrój w plasterki. Namoczone grzyby pokrój w paski.

Krok 2.

W dużym garnku rozgrzej oliwę, na której zrumień kiełbasę. Dodaj cebulę oraz seler naciowy i smaż, aż cebula zmięknie. Dodaj grzyby (wraz z wodą w której się moczyły) oraz wlej bulion. Dodaj suszony tymianek, ziele angielskie, listek laurowy oraz czosnek. Całość gotuj ok 20-30 min. na średniej mocy pod przykryciem.

Krok 3.

W osobnym naczyniu wymieszaj kwaśną śmietanę z łyżką gorącej zupy. Całość wymieszaj z zupą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz dopraw całość solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowanym makaronem.

Morlińska z piersią kurczaka
Produkt z przepisu

Morlińska z piersią kurczaka