Pizza z kiełbasą – stawiamy na konkret!
Pizza z kiełbasą to absolutny wyjadacz – pyszne domowe danie, które przygotujesz rach-ciach. Jeśli w gotowaniu cenisz prostotę, a zgodnie z Twoją filozofią życia, jedzenie powinno być syte, pizza z kiełbasą sprawdzi się wybornie!
Pieczarki, cebula, papryka, ser i przyprawy to dodatki, które mistrzowsko komponują się z gwiazdą wieczoru – Kiełbasą Morlińską z szynki, czyli naszą wyśmienitą specjalistką od kuchni włoskiej.
Pizza z kiełbasą nie pozwala obejść się smakiem. Gwarantujemy, że szybko stanie się kultowym daniem w Twoim domu!
Ciasto:
Do dużej miski wlej wodę i wsyp drożdże. Dodaj 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszaj. Całość odstaw na 10-15 min. Po tym czasie dodaj sól, pozostałą mąkę oraz oliwę i dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej i elastycznego ciasta. Miskę z ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na min 30 min.
W małej misce wymieszaj składniki sosu pomidorowego: przecier, oregano i czosnek. Dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.
Paprykę pokrój w paski. Pieczarki, cebulę i kiełbasę pokrój w plasterki.
Wyrośnięte ciasto wyciągnij na blat/stolnicę. Jeżeli chcesz zrobić 2 mniejsze pizzę, podziel ciasto na 2 części. Ciasto rozwałkuj do grubości ok 0,5 cm i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj z wierzchu sosem pomidorowym i posyp startym serem. Na górze poukładaj składniki z kiełbasą. Pizzę piecz w piekarniku rozgrzanym do 210*C z ustawieniem dolnej grzałki. Ciasto wstaw możliwie jak najniżej w piekarniku. Piecz ok 15min.