Menu
Odwiedź nasze profile

Grochówka z kiełbasą

60 min
Łatwy

Ta zupa w uznaniu swoich zasług powinna mieć pomniki w każdym miasteczku. Przed Wami grochówka z kiełbasą!

Składniki

  • ½ op kiełbasy śląskiej Morliny
  • 2 l. bulionu lub wody
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 200 g grochu łuskanego
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • Natka pietruszki do podania
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w 1cm kostkę. Marchewkę pokrój w półtalarki, a cebulę posiekaj.

Krok 2.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej kiełbasę z cebulą. Kiedy staną się rumiane dodaj marchewkę i ziemniaki. Smaż całość ok. 3 min., a następnie zalej bulionem.

Krok 3.

Dodaj groch oraz przyprawy. Całość zagotuj, a następnie duś ok. 30 – 40 min. pod przykryciem aż ziemniaki się ugotują, a groch będzie miękki.

Krok 4.

Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Kiełbasa Śląska
Produkt z przepisu

Kiełbasa Śląska