Menu
Odwiedź nasze profile

Kiełbasa pieczona po morlińsku z puree z zielonego groszku z miętą

40 min
Łatwy

Delikatne smaki z kiełbasą? Ależ oczywiście – wystarczy trochę chęci i wyobraźni!

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy białej Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 1 paczka mrożonego zielonego groszku
  • Kilka listków świeżej mięty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz 

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę ponacinaj z obu stron jak na grilla. Cebulę pokrój w piórka i wsyp do naczynia do zapiekania. Kiełbasę połóż na cebuli i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190*C na ok 15-20 min. aż się zarumieni.

Krok 2.

Groszek wsyp do garnka. Zalej wodą tak aby tylko był lekko przykryty. Dopraw solą i gotuj do miękkości. Kiedy będzie już miękki odcedź. Dodaj posiekaną miętę oraz masło a następnie zmiksuj blenderem do uzyskania konsystencji puree. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Jeśli puree będzie zbyt gęste możesz dodać odrobinę słodkiej śmietanki, aby je „rozluźnić”.

Krok 3.

Pieczoną kiełbasę podawaj z puree z zielonego groszku i pieczoną cebulą.

Kiełbasa Biała
Produkt z przepisu

Kiełbasa Biała