Menu
Odwiedź nasze profile

Pieczone szaszłyki z kurczaka z kiełbasą

30 min
Łatwy

Kurczak? Szaszłyk? I kiełbasa? Oto danie pierwsza klasa!

Składniki

  • ½ op kiełbasy śląskiej Morliny
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 żółta papryka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki przyprawy curry (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój na 2-3 cm kawałki. Kurczaka pokrój w podobnej wielkości kostkę. Kurczaka dopraw czosnkiem, oregano, papryką, curry oraz solą i pieprzem. Paprykę pokrój w dużą kostkę.

Krok 2.

Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Na szpadki nabijaj kolejno paprykę, kurczaka i kiełbaskę.

Krok 3.

Tak przygotowane wstaw do rozgrzanego piekarnika do 210*C. Piecz ok. 20 – 30min. W połowie pieczenia obróć szaszłyki aby się równomiernie zarumieniły.

Kiełbasa Śląska
Produkt z przepisu

Kiełbasa Śląska