Menu
Odwiedź nasze profile

Risotto z dynią i kiełbaską

40 min
Średni

Jeśli nie próbowaliście risotto z kiełbaską to najwyższa pora. Przed wami wariacja dyniowa!

Składniki

  • 200 g ryżu do risotto
  • 150 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 1 mała cebula
  • ½ op kiełbasy z kurczaka Morliny
  • 300 g dyni np. Hokaido
  • 1-2 łyżki masła
  • 50 g seru parmezan
  • ok. 800 ml bulionu (jeśli używamy wina to odpowiednio mniej)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Dynię również pokrój w małą kostkę.

Krok 2.

Cebulę posiekaj drobno i przesmaż na oliwie razem z kiełbaską aż będzie miękka. Do smażonej cebuli dodaj ryż i praż go przez ok. 2 min. w oliwie cały czas mieszając. Kiedy ryż będzie już „perłowy” dodaj wino i duś aż odparuje cały alkohol, mieszając aby nic nie przywarło do dna. Następnie dodaj dynię i całość zalej bulionem tak aby przykrywał ryż.

Krok 3.

Duś na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Gotujemy aż bulion niemal całkowicie odparuje, a następnie dodajemy trochę bulionu  (ok. ½ -1 szkl.) aby całość się dalej mogła dusić i tak aż ryż będzie w 80% ugotowany. Cały czas musimy mieszać aby nic się nie przypaliło. Zajmie to ok. 20 min.

Krok 4.

Po tym czasie dodajemy starty parmezan oraz masło, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 min. Opcjonalnie dodajemy też listki tymianku.

Krok 5.

Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy natychmiast. Powinno mieć konsystencję lawy, owsianki.

Kiełbasa Morlińska z Piersią Kurczaka
Produkt z przepisu

Kiełbasa Morlińska z Piersią Kurczaka