Jeśli nie próbowaliście risotto z kiełbaską to najwyższa pora. Przed wami wariacja dyniowa!
Kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Dynię również pokrój w małą kostkę.
Cebulę posiekaj drobno i przesmaż na oliwie razem z kiełbaską aż będzie miękka. Do smażonej cebuli dodaj ryż i praż go przez ok. 2 min. w oliwie cały czas mieszając. Kiedy ryż będzie już „perłowy” dodaj wino i duś aż odparuje cały alkohol, mieszając aby nic nie przywarło do dna. Następnie dodaj dynię i całość zalej bulionem tak aby przykrywał ryż.
Duś na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Gotujemy aż bulion niemal całkowicie odparuje, a następnie dodajemy trochę bulionu (ok. ½ -1 szkl.) aby całość się dalej mogła dusić i tak aż ryż będzie w 80% ugotowany. Cały czas musimy mieszać aby nic się nie przypaliło. Zajmie to ok. 20 min.
Po tym czasie dodajemy starty parmezan oraz masło, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 min. Opcjonalnie dodajemy też listki tymianku.
Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy natychmiast. Powinno mieć konsystencję lawy, owsianki.