Niezły przepis do rozgryzienia – risotto z orzechami! Ale łatwo pójdzie – raptem pół godzinki.
Kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Pomidorki przekrój na pół.
Cebulę posiekaj drobno i przesmaż na oliwie razem z kiełbaską aż będzie miękka. Do smażonej cebuli dodaj ryż i praż go przez ok. 2 min. w oliwie cały czas mieszając. Kiedy ryż będzie już „perłowy” dodaj wino i duś aż odparuje cały alkohol, mieszając aby nic nie przywarło do dna. Następnie całość zalej bulionem tak aby przykrywał ryż.
Duś na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Gotujemy aż bulion niemal całkowicie odparuje, a następnie dodajemy trochę bulionu (ok ½ -1 szkl.) aby całość się dalej mogła dusić i tak aż ryż będzie w 80% ugotowany. Cały czasu musimy mieszać aby nic się nie przypaliło. Zajmie to ok. 20 min. W połowie gotowania dodajemy pomidorki koktajlowe.
Po tym czasie dodajemy starty parmezan oraz masło, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 min. Opcjonalnie dodajemy też listki bazylii.
Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy posypane pokruszonymi orzechami i serem.