Menu
Odwiedź nasze profile

Biała kiełbasa pieczona w piwie

35 min
Łatwy

Kiełbasa biała pieczona w piwie – na mecz, na grilla, na dzisiaj.

Nie wierzysz, że ten skład dobrze gra? Przekonaj się na własnych kubkach smakowych, że biała kiełbasa pieczona w piwie to propozycja nie tylko dla wytrawnych piwoszy, lecz dla wszystkich, którzy szukają nietypowych i smakowitych połączeń.

Kiełbasa biała pieczona w piwie to prawdziwa rozkosz dla zmysłów, gdyż łączy w sobie wiele smaków – słony, słodki, gorzki i kwaśny – tworząc kompozycję, która na długo zapisze się na liście Twoich ulubieńców. Co tu więcej mówić? Po prostu Francja-elegancja i cud-miód!

Składniki

  • Paczka kiełbasy białej Morliny (ok. pół kilograma)
  • 2 małe cebule
  • 1 duże kwaśne jabłko (lub 2 małe)
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Gałązka świeżego rozmarynu 

Przygotowanie

Krok 1.

Do rondelka wlej piwo i zagotuj. Następnie dodaj musztardę oraz miód i odparuj o połowę.

Krok 2.

Jabłka pokrój w dużą kostkę. Cebulę pokrój w piórka lub w ćwiartki. Kiełbasę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj jabłko oraz cebulę. Posyp całość porwanym tymiankiem i rozmarynem, a następnie skrop lub posmaruj wcześniej przygotowaną marynatą piwną.

Krok 3.

Kiełbasę wstaw do piekarnika rozgrzanego do ok 200*C na 25-30min, aż się zarumieni. Aby kiełbasa miała więcej smaku co 5-10 min. smaruj ją sosem z piwa.

Kiełbasa biała
Produkt z przepisu

Kiełbasa biała