Menu
Odwiedź nasze profile

Cukinia faszerowana kiełbaską z warzywami i serem

30 min
Łatwy

Cukinia nafaszerowana smakiem od początku do końca – spróbujcie sami. Smaczny efekt gwarantowany.

Składniki

  • 1/2 op kiełbasy z szynki
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 cukinie
  • 2szkl. tartego sera żółtego
  • Cebula dymka lub gruby szczypior
  • Suszone oregano, papryka, kumin, kolendra
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Cukinię przekrój na połowę i przy pomocy małej łyżeczki wydrąż jej miąższ uważając na to aby nie uszkodzić skórki i brzegów warzywa. Wnętrze cukinii posiekaj nożem. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Dymkę posiekaj.

Krok 2.

Na patelni rozgrzej oliwę na której obsmaż kiełbaskę z cebulą. Kiedy staną się rumiane dodaj pozostałe warzywa i smaż całość ok. 5 min. Po tym czasie dodaj przyprawy, połowę posiekanej dymki oraz połowę startego sera i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3.

Wydrążone cukinie skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Tak przygotowane napełnij farszem – tak aby odrobinę wystawało poza cukinię. Całość posyp serem. Warzywa zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok. 45min.

Krok 4.

Upieczone posyp pozostałą dymką.

Kiełbasa Morlińska z szynki
Produkt z przepisu

Kiełbasa Morlińska z szynki