Menu
Odwiedź nasze profile

Fasolka po morlińsku

120 min
Średni

„Duża garść fasoli piękny jaś namoczonej przez noc” – to żadne gusła, tylko część przepisu! Chcecie oczarować innym smakiem? Zróbcie fasolkę po morlińsku.

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy śląskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 300 g fasoli piękny jaś namoczonej przez noc
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • Oliwa do smażenia
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Namoczoną fasolę zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Kiełbasę pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj.

Krok 2.

W średnim garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej kiełbasę, aż się zarumieni. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula zmięknie. Dodaj fasolę oraz pomidory. Dolej 500 ml wody i wymieszaj dokładnie z koncentratem pomidorowym. Dodaj przyprawy i duś całość ok. 15 min do połączenia się smaków. Pod koniec gotowania dopraw danie solą i pieprzem do smaku.

Kiełbasa Śląska
Produkt z przepisu

Kiełbasa Śląska