Zupa solianka
Kiełbasa śląska vs smaki ze wschodu – kto wygra ten smaczny pojedynek? Czy może dojdą razem do porozumienia? Przekonacie się po godzinie gotowania!
Składniki:
Liczba porcji 10
- ½ op kiełbasy śląskiej Morliny
- 1 marchewka
- 4 ogórki kiszone
- Garść czarnych oliwek (lub czarne i zielone)
- 4 ziemniaki
- 2 l. bulionu
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- Garść natki pietruszki
- 1 listek laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki cukru
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Krok 1.
Kiełbasę pokrój w półtalarki. Marchewkę pokrój w plasterki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Oliwki i ogórki posiekaj. Pieczarki pokrój w plasterki.
Krok 2.
W dużym garnku obsmaż kiełbaskę na oliwie aż stanie się rumiana. Dodaj marchewkę, pieczarki i cebule. Smaż całość ok. 3 min.
Krok 3.
Dodaj ziemniaki, bulion i przyprawy. Całość zagotuj, a następnie przykryj i gotuj aż ziemniaki będą miękkie ok. 15 - 20 min. Dodaj koncentrat pomidorowy, oliwki oraz ogórki i całość gotuj kolejne 15 - 20 min.
Krok 4.
Po tym czasie dodaj przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem.