Zupa solianka

Podziel sięPodoba mi się
60 min.łatwe

Kiełbasa śląska vs smaki ze wschodu – kto wygra ten smaczny pojedynek? Czy może dojdą razem do porozumienia? Przekonacie się po godzinie gotowania!

0

Składniki:

Liczba porcji 10

  • ½ op kiełbasy śląskiej Morliny 
  • 1 marchewka
  • 4 ogórki kiszone
  • Garść czarnych oliwek (lub czarne i zielone)
  • 4 ziemniaki
  • 2 l. bulionu 
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek 
  • Garść natki pietruszki 
  • 1 listek laurowy 
  • 3 kulki ziela angielskiego 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • ½ łyżeczki cukru 
  • Sól i pieprz do smaku 
  •  

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w półtalarki. Marchewkę pokrój w plasterki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Oliwki i ogórki posiekaj. Pieczarki pokrój w plasterki.

Krok 2.

W dużym garnku obsmaż kiełbaskę na oliwie aż stanie się rumiana. Dodaj marchewkę, pieczarki i cebule. Smaż całość ok. 3 min.

Krok 3.

Dodaj ziemniaki, bulion i przyprawy. Całość zagotuj, a następnie przykryj i gotuj aż ziemniaki będą miękkie ok. 15 - 20 min. Dodaj koncentrat pomidorowy, oliwki oraz ogórki i całość gotuj kolejne 15 - 20 min.

Krok 4.

Po tym czasie dodaj przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem.

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

30 min.
łatwe
0

Sałatka z kiełbasą, marynowanymi ogórkami i smażoną cytryną

030 min.łatwe
Zobacz przepis
60 min.
średnie
0

Wytrawne muffinki morlińskie z kiełbasą

060 min.średnie
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
0

Kiełbasa Śląska Morliny z grilla z kukurydzą z masłem czosnkowym

030 min.łatwe
Zobacz przepis