Grochówka z kiełbasą

Podziel sięPodoba mi się
60 min.łatwe

Ta zupa w uznaniu swoich zasług powinna mieć pomniki w każdym miasteczku. Przed Wami grochówka z kiełbasą!

0

Składniki:

Liczba porcji 10

  • ½ op kiełbasy śląskiej Morliny
  • 2 l. bulionu lub wody
  • 3 ziemniaki 
  • 1 marchewka
  • 200 g grochu łuskanego 
  • 2 cebule 
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • 1 płaska łyżka majeranku 
  • Natka pietruszki do podania 
  • Sól i pieprz do smaku 
  •  

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w 1cm kostkę. Marchewkę pokrój w półtalarki, a cebulę posiekaj.

Krok 2.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej kiełbasę z cebulą. Kiedy staną się rumiane dodaj marchewkę i ziemniaki. Smaż całość ok. 3 min., a następnie zalej bulionem.

Krok 3.

Dodaj groch oraz przyprawy. Całość zagotuj, a następnie duś ok. 30 - 40 min. pod przykryciem aż ziemniaki się ugotują, a groch będzie miękki.

Krok 4.

Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

40 min.
łatwe
0

Kiełbasa z piekarnika z ciecierzycą, kminkiem i pomidorami po morlińsku

040 min.łatwe
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
0

Sałatka z kiełbasą, marynowanymi ogórkami i smażoną cytryną

030 min.łatwe
Zobacz przepis
40 min.
łatwe
0

Zupa ziemniaczana „nic” z kiełbasą

040 min.łatwe
Zobacz przepis