Menu
Odwiedź nasze profile

Kasza jęczmienna z kiełbasą i warzywami

45 min
Łatwy

Powrót do kulinarnych korzeni – czasami eksperymenty są zbędne.

Składniki

  • ½ kiełbasy z szynki Morliny
  • 1 cebula
  • 2 szkl. perłowej kaszy jęczmiennej
  • 1l. bulionu lub wody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie marchewki
  • Garść natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia
  • Opcjonalnie: 3 kulki ziela angielskiego, listek laurowy, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę i paprykę pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2.

W garnku rozgrzej oliwę i obsmaż kiełbaskę. Kiedy będzie rumiana dodaj cebulę i czosnek i smaż aż będą miękkie. Dodaj pozostałe warzywa i smaż jeszcze 2 min. Po tym czasie dodaj kaszę z przyprawami i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3.

Kaszę zalej bulionem i gotuj na średniej mocy ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki i całość dopraw solą i pieprzem.

Kiełbasa Morlińska z szynki
Produkt z przepisu

Kiełbasa Morlińska z szynki