Menu
Odwiedź nasze profile

Ostre tortille ze Ślązerkami Jalapeno

20 min
Łatwy
Przepis

A co zrobić, jeśli w środku srogiej zimy albo w jesienny pochmurny dzień przyjdzie Ci ochota na pyszną tortillę. Nic prostszego! Ślązerki idealnie sprawdzają się w każdych warunkach, również domowych – możesz je przygotować w kuchni, na patelni grillowej. Słyszeliśmy również o tych, którzy jedzą je na surowo… mniam!

Składniki

  • 1 opakowanie Ślązerek lub Ślązerek Jalapeno
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • Kilka małych ostrych papryczek
  • 1 duża słodka cebula
  • Pęczek kolendry
  • 1 opakowanie tortilli mini
  • 1 limonka
  • Kilka kropli sosu Tabasco (opcjonalnie)

Sos:

  • 1 mały słoik ulubionego majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżka musztardy

Przygotowanie

Krok 1

Papryki (żółtą i czerwoną) pokrój w paski. Mniejsze ostre papryczki nie wymaga krojenia. Cebulę pokrój w krążki. Na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla (albo na patelni) ułóż warzywa i grilluj, aż będę miękkie.    

Krok 2

Przygotuj sos. Do miseczki przełóż zawartość małego słoika majonezu. Dodaj łyżkę śmietany oraz łyżkę musztardy. Całość dobrze wymieszaj – tak, aby nie powstały grudki.

Krok 3

Na grillu, obok warzyw ułóż bez nacinania ostre Ślązerki Jalapeno, grilluj je przez 4 minuty.

Krok 4

Posiekaj kolendrę. Na desce ułóż tortille (możesz je dodatkowo wrzucić na minutę na grilla, aby były ciepłe). Za pomocą łyżki, kolistym ruchem rozsmaruj sos na tortillach.

Krok 5

Następnie ułóż na tortillach zgrillowane papryki i cebulę. Całość posyp posiekaną kolendrą. Teraz na warzywach połóż gorące Ślązerki – najlepiej po dwie na jednej tortilli. Całość skrop sokiem bezpośrednio wyciśniętym z limonki a jeśli naprawdę lubisz ostre smaki, to dodaj kilka kropli Tabasco.

Smacznego!

Video

Ślązerki <br/>sweet jalapeno
Produkt z przepisu

Ślązerki
sweet jalapeno

Ślązerki sweet-jalapeno