A co zrobić, jeśli w środku srogiej zimy albo w jesienny pochmurny dzień przyjdzie Ci ochota na pyszną tortillę. Nic prostszego! Ślązerki idealnie sprawdzają się w każdych warunkach, również domowych – możesz je przygotować w kuchni, na patelni grillowej. Słyszeliśmy również o tych, którzy jedzą je na surowo… mniam!
Papryki (żółtą i czerwoną) pokrój w paski. Mniejsze ostre papryczki nie wymaga krojenia. Cebulę pokrój w krążki. Na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla (albo na patelni) ułóż warzywa i grilluj, aż będę miękkie.
Przygotuj sos. Do miseczki przełóż zawartość małego słoika majonezu. Dodaj łyżkę śmietany oraz łyżkę musztardy. Całość dobrze wymieszaj – tak, aby nie powstały grudki.
Na grillu, obok warzyw ułóż bez nacinania ostre Ślązerki Jalapeno, grilluj je przez 4 minuty.
Posiekaj kolendrę. Na desce ułóż tortille (możesz je dodatkowo wrzucić na minutę na grilla, aby były ciepłe). Za pomocą łyżki, kolistym ruchem rozsmaruj sos na tortillach.
Następnie ułóż na tortillach zgrillowane papryki i cebulę. Całość posyp posiekaną kolendrą. Teraz na warzywach połóż gorące Ślązerki – najlepiej po dwie na jednej tortilli. Całość skrop sokiem bezpośrednio wyciśniętym z limonki a jeśli naprawdę lubisz ostre smaki, to dodaj kilka kropli Tabasco.