Menu
Odwiedź nasze profile

Pęczotto morlińskie z borowikami i kiełbasą

30 min
Łatwy

Przepisów mamy na pęki i ciut ciut – ale taki z borowikami i kiełbasą tylko jeden. 30-40 minut i gotowe!

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy z szynki Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 300-400 g borowików świeżych lub mrożonych (lub inne ulubione leśne grzyby)
  • 1,5 szklanki kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • Garść posiekanego szczypiorku
  • Gałązka świeżego tymianku
  • Ok 1,2 litra bulionu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia
  • 1 łyżka masła 

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w kostkę, a następnie zrumień na patelni ze wszystkich stron.Borowiki pokrój w plasterki. Cebule pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 2.

Cebulę i czosnek dodaj do kiełbasy i smaż, aż cebula będzie miękka. Dodaj grzyby i smaż jeszcze 1 minutę. Wsyp kaszę pęczak i dokładnie wymieszaj.

Krok 3.

Całość zalej połową bulionu. Dodaj tymianek i dopraw całość solą i pieprzem. Gotuj na średniej mocy ok 5 minut. Po tym czasie uzupełnij płyn i gotuj kolejne 10-15min. od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodaj drobno siekaną natkę pietruszki, szczypiorek oraz masło.

Kiełbasa Morlińska z szynki
Produkt z przepisu

Kiełbasa Morlińska z szynki