Menu
Odwiedź nasze profile

Prosta włoska zupa a’la minestrone z kiełbasą, makaronem i drobną fasolką

50 min
Łatwy

To brzmi dziecięcy koszmar – zupa i warzywa. Zapewniamy jednak, że zasmakuje każdemu niejadkowi.

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy Śląskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 2 litry bulionu
  • 1 szklanka drobnego makaronu
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 por tylko biała część
  • Garść świeżej bazylii
  • Garść fasolki szparagowej
  • Puszka drobnej fasolki
  • 1 listek laurowy
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cukier do smaku
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w kostkę. Por i seler pokrój w plasterki. Marchew i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Fasolkę szparagową oczyść i pokrój na 2-3cm kawałki. Bazylię posiekaj. Fasolę w puszce odsącz z zalewy.

Krok 2.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej kiełbasę. Dodaj por i seler naciowy i smaż ok 2 min. Dodaj marchewkę, fasolkę szparagową i pietruszkę. Całość zalej bulionem z pomidorami i przecierem. Dodaj listek laurowy i gotuj całość pod przykryciem na średniej mocy ok 30 min.

Krok 3.

Do zupy dodaj posiekaną bazylię. Wsyp odsączoną fasolkę, surowy makaron i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, szczypta cukru i pieprzem. Gotuj aż makaron będzie miękki.

Kiełbasa Śląska
Produkt z przepisu

Kiełbasa Śląska