Prosta włoska zupa a’la minestrone z kiełbasą, makaronem i drobną fasolką

Podziel sięPodoba mi się
50 min.łatwe
To brzmi dziecięcy koszmar - zupa i warzywa. Zapewniamy jednak, że zasmakuje każdemu niejadkowi.
Prosta włoska zupa a’la minestrone z kiełbasą, makaronem i drobną fasolką
0
Slaska

Składniki:

Liczba porcji 4

  • Pół paczki kiełbasy Śląskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 2 litry bulionu
  • 1 szklanka drobnego makaronu
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 por tylko biała część
  • Garść świeżej bazylii
  • Garść fasolki szparagowej
  • Puszka drobnej fasolki
  • 1 listek laurowy
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cukier do smaku
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w kostkę. Por i seler pokrój w plasterki. Marchew i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Fasolkę szparagową oczyść i pokrój na 2-3cm kawałki. Bazylię posiekaj. Fasolę w puszce odsącz z zalewy.

Krok 2.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej kiełbasę. Dodaj por i seler naciowy i smaż ok 2 min. Dodaj marchewkę, fasolkę szparagową i pietruszkę. Całość zalej bulionem z pomidorami i przecierem. Dodaj listek laurowy i gotuj całość pod przykryciem na średniej mocy ok 30 min.

Krok 3.

Do zupy dodaj posiekaną bazylię. Wsyp odsączoną fasolkę, surowy makaron i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, szczypta cukru i pieprzem. Gotuj aż makaron będzie miękki.

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

30 min.
łatwe
Kiełbasa Śląska Morliny z grilla z kukurydzą z masłem czosnkowym
0

Kiełbasa Śląska Morliny z grilla z kukurydzą z masłem czosnkowym

030 min.łatwe
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
Sałatka z kiełbasą, marynowanymi ogórkami i smażoną cytryną
0

Sałatka z kiełbasą, marynowanymi ogórkami i smażoną cytryną

030 min.łatwe
Zobacz przepis
150 min.
średnie
Bigos morliński
0

Bigos morliński

0150 min.średnie
Zobacz przepis