Prosta włoska zupa a’la minestrone z kiełbasą, makaronem i drobną fasolką
Składniki:
Liczba porcji 4
- Pół paczki kiełbasy Śląskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
- 2 litry bulionu
- 1 szklanka drobnego makaronu
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchew
- 1 pietruszka korzeń
- 1 por tylko biała część
- Garść świeżej bazylii
- Garść fasolki szparagowej
- Puszka drobnej fasolki
- 1 listek laurowy
- Sól i pieprz do smaku
- Cukier do smaku
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie
Krok 1.
Kiełbasę pokrój w kostkę. Por i seler pokrój w plasterki. Marchew i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Fasolkę szparagową oczyść i pokrój na 2-3cm kawałki. Bazylię posiekaj. Fasolę w puszce odsącz z zalewy.
Krok 2.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej kiełbasę. Dodaj por i seler naciowy i smaż ok 2 min. Dodaj marchewkę, fasolkę szparagową i pietruszkę. Całość zalej bulionem z pomidorami i przecierem. Dodaj listek laurowy i gotuj całość pod przykryciem na średniej mocy ok 30 min.
Krok 3.
Do zupy dodaj posiekaną bazylię. Wsyp odsączoną fasolkę, surowy makaron i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, szczypta cukru i pieprzem. Gotuj aż makaron będzie miękki.