Menu
Odwiedź nasze profile

Smażone brukselki z kiełbasą

30 min
Łatwy

Kulinarny postrach dzieci powraca, w smacznej kiełbaskowej odsłonie! Tym razem trafi w gust każdego.

Składniki

  • ½ op kiełbasy z szynki Morliny
  • 0,5 kg brukselki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g pomidorków cherry
  • Oliwa do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka kromek pieczywa na grzanki

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój na półplasterki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj. Pomidorki przekrój na połowę. Brukselki przekrój na pół.

Krok 2.

Na patelni rozgrzej oliwę. Pieczywo pokrój w kostkę i obsmaż na oliwie aż będzie rumiane. Zdejmij z patelni. Na tej samej patelni obsmaż kiełbasę i cebulę aż będzie mocno rumiana. Dodaj brukselkę i smaż ok. 5 min. aż się zarumieni. Na końcu dodaj czosnek i pomidorki i smaż całość na średniej mocy ok. 5 – 10 min. Pod koniec dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z wcześniej przygotowanymi grzankami.

Krok 3.

Podawaj posypane natką pietruszki.

Kiełbasa Morlińska z szynki
Produkt z przepisu

Kiełbasa Morlińska z szynki