Smażone brukselki z kiełbasą
Kulinarny postrach dzieci powraca, w smacznej kiełbaskowej odsłonie! Tym razem trafi w gust każdego.
Składniki:
Liczba porcji 6
- ½ op kiełbasy z szynki Morliny
- 0,5 kg brukselki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g pomidorków cherry
- Oliwa do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka kromek pieczywa na grzanki
Przygotowanie
Krok 1.
Kiełbasę pokrój na półplasterki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj. Pomidorki przekrój na połowę. Brukselki przekrój na pół.
Krok 2.
Na patelni rozgrzej oliwę. Pieczywo pokrój w kostkę i obsmaż na oliwie aż będzie rumiane. Zdejmij z patelni. Na tej samej patelni obsmaż kiełbasę i cebulę aż będzie mocno rumiana. Dodaj brukselkę i smaż ok. 5 min. aż się zarumieni. Na końcu dodaj czosnek i pomidorki i smaż całość na średniej mocy ok. 5 - 10 min. Pod koniec dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z wcześniej przygotowanymi grzankami.
Krok 3.
Podawaj posypane natką pietruszki.