Spaghetti carbonara z boczkiem jajkiem i parmezanem

Podziel sięPodoba mi się
30 min.łatwe

Jeśli przepis zaczyna się od „boczek wrzuć na patelnię” to wiesz, że dalej może być tylko jeszcze lepiej.

0

Składniki:

Liczba porcji 4

  • 3 żółtka
  • 150 g boczku w kostce Morliny 
  • 50 g seru pecorino Romano lub parmesan 
  • 200 g makaronu spaghetti 
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz 

Przygotowanie

Krok 1.

Boczek wrzuć na patelnię. Praż powoli aż zrobi się chrupiący i rumiany. 

Krok 2.

W osobnej misce wbij żółtka. Dodaj większość startego sera oraz boczek z tłuszczem z patelni (ilość dostosuj wg. uznania) i całość dokładnie ubij.

Krok 3.

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź i wsyp do miski z sosem.

Krok 4.

Dodatkowo wlej kilka łyżek wody z gotowanego makaronu i całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z tartym serem i ew. ziołami. 

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

30 min.
łatwe
0

Faszerowane i zapiekane połówki ziemniaków z warzywami i mozzarellą

030 min.łatwe
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
0

Szybki makaron z czosnkiem i boczkiem

030 min.łatwe
Zobacz przepis
45 min.
łatwe
0

Tarte flambee z boczkiem i cebulą

045 min.łatwe
Zobacz przepis