Menu
Odwiedź nasze profile

Zapiekanka morlińska z ziemniaków i kiełbasy

60 min
Łatwy

Zapiekanek nigdy dość. Zatem zaczynamy: kiełbaskę w plasterki, cebulkę w piórka…

Składniki

  • Paczka kiełbasy z szynki Morliny
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 6 ząbków czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Ziemniaki pokrój w łódeczki. Czosnek pokrój w plasterki.

Krok 2.

Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż kiełbasę aż stanie się rumiana. Kiedy będzie gotowa ściągnij ją na bok i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu na patelni obsmaż ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą już zarumienione ściągnij je również z patelni.

Krok 3.

Na patelnie po smażeniu kiełbasy i ziemniaków, wrzuć cebulkę i smaż aż zrobi się miękka i rumiana. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 min. Całość zalej pomidorami oraz dopraw świeżym tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na patelni po jednej stronie ułóż podsmażone ziemniaki a po drugiej kiełbasę. Tak przygotowaną patelnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz ok. 30 min, aż ziemniaki będą miękkie.

Kiełbasa Morlińska z szynki
Produkt z przepisu

Kiełbasa Morlińska z szynki