Odwiedź nasze profile
Tylko prawdziwi smakosze mają serce tłuc tak ziemniaki – ale jak mus to mus.
Kiełbasę pokrój na grube półtalarki. Por pokrój w talarki a jabłko w dużą kostkę. Na patelni obsmaż kiełbasę aż zrobi się rumiana. Dodaj por oraz jabłko i smaż aż por zmięknie a jałbko się zarumieni. Całość dopraw majerankiem oraz solą i pieprzem. Przełóż do naczynia do zapiekania.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz. W rondelku podgrzej masło z mlekiem i gorące wlej do ziemniaków. Całość wymieszaj. Dodaj starty parmezan i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Tak przygotowane ziemniaki przełóż na kiełbasę z porami. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok. 20 min lub aż ziemniaki się zarumienią.