Czy macie czasami ochotę na prosty domowy obiad, jak kiedyś? Rozumiemy to jak nikt – specjalnie dla Was propozycja ze zsiadłym mlekiem!
Klasyk z klasą – ziemniak z cebulą i kiełbasą.
Powróćmy jak za dawnych lat w zaczarowanych potraw świat. Jak babunia pocięła Śląską, to nie było konkurencji we wsi, a jak do tego kostki kartofli wrzuciła i cebulą okrasiła, to się robiła takie danie, że tylko zasiadać i zajadać. Ziemniaki smażone na patelni z kiełbasą i cebulą podane ze zsiadłym mlekiem to podróż w przeszłość – jadalnie sentymentalna.
Zaproś ekipę na ziemniaki smażone na patelni z kiełbasą. Pamiętaj! Postaw na dobry skład – ten zawsze się sprawdzi. Wysmażcie w kuchni niezłą imprezę – niech z cebuli lecą wióry, kiełbasa się rumieni, a twardziele ziemniaki miękną w środku. Jak już się wszystko uwarzy, zasiadajcie do stołu pospołu i popijajcie mlekiem, co się doczekać nie mogło i zsiadło.
Ziemniaki pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej dużą ilość tłuszczu i wrzuć na nią ziemniaki – smaż ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając, aż zrobią się miękkie w środku i rumiane z zewnątrz. Po tym czasie ziemniaki zdejmij z patelni i osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Cebulę pokrój w piórka, a kiełbasę w kostkę podobnej wielkości jak ziemniaki. Na patelni po ziemniakach usmaż kiełbasę aż zrobi się rumiana z każdej strony (ok 5 min). Po tym czasie dodaj cebulę i smaż aż będzie miękka. Na końcu dodaj wcześniej usmażone ziemniaki i całość dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze 3 min. na patelni.
Na koniec danie dopraw solą i pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki. Koniecznie serwuj ze zsiadłym mlekiem.