Odwiedź nasze profile
Po grzybobraniu pora na zupę z makaronem i kiełbasą. Nauka nie poszła w las!
Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw.
Kiełbasę pokrój w półplasterki. Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę. Seler pokrój w plasterki. Namoczone grzyby pokrój w paski.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, na której zrumień kiełbasę. Dodaj cebulę oraz seler naciowy i smaż, aż cebula zmięknie. Dodaj grzyby (wraz z wodą w której się moczyły) oraz wlej bulion. Dodaj suszony tymianek, ziele angielskie, listek laurowy oraz czosnek. Całość gotuj ok 20-30 min. na średniej mocy pod przykryciem.
W osobnym naczyniu wymieszaj kwaśną śmietanę z łyżką gorącej zupy. Całość wymieszaj z zupą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz dopraw całość solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowanym makaronem.