Menu
Odwiedź nasze profile

Zupa solianka

60 min
Łatwy

Kiełbasa śląska vs smaki ze wschodu – kto wygra ten smaczny pojedynek? Czy może dojdą razem do porozumienia? Przekonacie się po godzinie gotowania!

Składniki

  • ½ op kiełbasy śląskiej Morliny
  • 1 marchewka
  • 4 ogórki kiszone
  • Garść czarnych oliwek (lub czarne i zielone)
  • 4 ziemniaki
  • 2 l. bulionu
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • Garść natki pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w półtalarki. Marchewkę pokrój w plasterki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Oliwki i ogórki posiekaj. Pieczarki pokrój w plasterki.

Krok 2.

W dużym garnku obsmaż kiełbaskę na oliwie aż stanie się rumiana. Dodaj marchewkę, pieczarki i cebule. Smaż całość ok. 3 min.

Krok 3.

Dodaj ziemniaki, bulion i przyprawy. Całość zagotuj, a następnie przykryj i gotuj aż ziemniaki będą miękkie ok. 15 – 20 min. Dodaj koncentrat pomidorowy, oliwki oraz ogórki i całość gotuj kolejne 15 – 20 min.

Krok 4.

Po tym czasie dodaj przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem.

Kiełbasa Śląska
Produkt z przepisu

Kiełbasa Śląska