Menu
Odwiedź nasze profile

Morliński burger z białej kiełbasy

30 min
Średni

Co Amerykanie wiedzą o burgerach? Coś niecoś na pewno, ale nie wpadli na to, żeby robić je z kiełbasą. A my tak!

Składniki

  • Paczka kiełbasy białej Morliny (ok. pół kilograma)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4-6 bułek burgerowych
  • 2 łyżki chrzanu 3 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ulubione dodatki (ogórek, pikle, pomidor, sałata, cebula)

Przygotowanie

Krok 1.

Zdejmij osłonkę z kiełbasy, następnie rozdrobnij ją widelcem do uzyskania konsystencji „mielonego” szarpanego mięsa. Mięso przełóż do miski..

Krok 2.

Do mięsa dodaj jajko oraz bułkę tartą. Dolej łyżkę zimnej wody, potem dokładnie wymieszaj i wyrób mięso, aby stało się plastyczne i formowalne. Z mięsa uformuj 4-6 kotletów przypominających burgery. Mięso smaż na rozgrzanej patelni po ok 2-3min z każdej strony. Można je również upiec w piekarniku.

Krok 3.

W osobnym naczyniu wymieszaj majonez z chrzanem. Bułkę przekrój na pół i zrumień na patelni lub w piekarniku. Tak przygotowanym sosem posmaruj bułkę i złóż kanapkę. Do burgera możesz dodać ulubione dodatki: sałatę, pikle, warzywa czy sosy.

Kiełbasa Biała
Produkt z przepisu

Kiełbasa Biała