Menu
Odwiedź nasze profile

Przepis na żurek z białą kiełbasą

50 min
Łatwy

Kto nie lubi żurku, z tym nie warto utrzymywać dłużej jakiejkolwiek znajomości. Zaufajcie nam na słowo, a tymczasem poznajcie przepis na ten specjał polskiej kuchni z morlińską kiełbasą Białą w roli głównej!

Bon żur na dzień dobry i wieczór – tradycyjnie doskonały smak.
Podobnym lecz podobne, więc na kwaśną minę zjedz żurek na Białej kiełbasie i tradycyjnym, polskim zakwasie. Żurek z białą kiełbasą to zupa z jajami! Poprawia humor i dodaje energii. Możesz z nim rodzinnie świętować lub z kolegami pobiesiadować. To sprawdzony kompan na chłodne wieczory i solidna baza przed męskim spotkaniem.

Mamy przepis na żurek – zawsze się sprawdza. Doskonałej jakości składniki i serce włożone w gotowanie. Smakowita Biała morlińska, mocny zakwas i aromatyczne przyprawy to gwarancja tradycyjnego smaku, który poczujesz w każdej łyżce tej smakowitej zupy. Taki skarb jak przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem to wiedza tajemna przykazywana z pokolenia na pokolenie.

Składniki

  • Paczka kiełbasy białej Morliny (ok. poł kilograma)
  • 3-4 sztuki ziemniaków
  • 1 cebula (lub 2 małe)
  • 6 jajek
  • 1-2 marchewki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • 2 litry bulionu
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 1-2 łyżeczki majeranku suszonego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia
  • Opcjonalnie śmietanka do zabielenia zupy

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.

Krok 2.

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Do garnka wrzuć kiełbasę i smaż aż zacznie się rumienić. Po tym czasie dodaj cebulę. Kiedy cebula zmięknie, dodaj marchewkę oraz czosnek i smaż jeszcze 1 min.

Krok 3.

Do garnka wlej bulion i dodaj ziemniaki. Dopraw majerankiem, zielem angielskim, listkiem laurowym oraz solą i pieprzem. Całość gotuj aż ziemniaki będą niemal całkowicie miękkie ok. 10 min. W międzyczasie jajka ugotuj na twardo.

Krok 4.

Kiedy ziemniaki będą już gotowe dolej zakwas i dokładnie wymieszaj. Całość gotuje razem na małej mocy ok. 15 min.

Krok 5.

Żurek opcjonalnie możesz zabielić odrobiną słodkiej śmietany. Zupę podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Kiełbasa Biała
Produkt z przepisu

Kiełbasa Biała