Kto nie lubi żurku, z tym nie warto utrzymywać dłużej jakiejkolwiek znajomości. Zaufajcie nam na słowo, a tymczasem poznajcie przepis na ten specjał polskiej kuchni z morlińską kiełbasą Białą w roli głównej!
Bon żur na dzień dobry i wieczór – tradycyjnie doskonały smak.
Podobnym lecz podobne, więc na kwaśną minę zjedz żurek na Białej kiełbasie i tradycyjnym, polskim zakwasie. Żurek z białą kiełbasą to zupa z jajami! Poprawia humor i dodaje energii. Możesz z nim rodzinnie świętować lub z kolegami pobiesiadować. To sprawdzony kompan na chłodne wieczory i solidna baza przed męskim spotkaniem.
Mamy przepis na żurek – zawsze się sprawdza. Doskonałej jakości składniki i serce włożone w gotowanie. Smakowita Biała morlińska, mocny zakwas i aromatyczne przyprawy to gwarancja tradycyjnego smaku, który poczujesz w każdej łyżce tej smakowitej zupy. Taki skarb jak przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem to wiedza tajemna przykazywana z pokolenia na pokolenie.
Kiełbasę pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Do garnka wrzuć kiełbasę i smaż aż zacznie się rumienić. Po tym czasie dodaj cebulę. Kiedy cebula zmięknie, dodaj marchewkę oraz czosnek i smaż jeszcze 1 min.
Do garnka wlej bulion i dodaj ziemniaki. Dopraw majerankiem, zielem angielskim, listkiem laurowym oraz solą i pieprzem. Całość gotuj aż ziemniaki będą niemal całkowicie miękkie ok. 10 min. W międzyczasie jajka ugotuj na twardo.
Kiedy ziemniaki będą już gotowe dolej zakwas i dokładnie wymieszaj. Całość gotuje razem na małej mocy ok. 15 min.
Żurek opcjonalnie możesz zabielić odrobiną słodkiej śmietany. Zupę podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.